БДЖ награди превозния и локомотивния персонал изгорелия на гара Коньово влак за проявения висок професионализъм и своевременно евакуиране на пътниците. Благодарение на бързата реакция на служителите, инцидентът се размина без жертви.

Машинистите, кондукторката и началник-влакът получиха по 500 лв. от ръководството на БДЖ и плакети от Министерството на транспорта.

Часове преди това Лора Стаматис се срещна с част от героите.

Снимка: bTV

„Димът се разнесе и първият пламък точно тогава се появи. Обадих се на 112, през това време колежката Фатме Хюсеин свали пътниците на перона – разказва началник-влакът Константин Иванов. – Колкото можахме, направихме! Дано да сме помогнали! Аз не се чувствам герой, просто си свърших работата!“.

Иванов признава, че екипът е добър и се разбират „без много приказки“.  

След като пътниците са евакуирани и пожарът – овладян, бригадата на влака получава първа помощ.   

„Чак тогава започнах да мисля. Такъв дим не съм виждал никога. Имам си и мои здравословни проблеми, които възбудиха кашлица, не можех да дишам, но се оправих. В сравнение с кондукторката съм доста по-добре“, казва Иванов.

Никой не вярва, че на него ще се случи. Обаче като се случи, си вършим работата, колкото е възможно“, добавя той.

Ден след инцидента Иванов отново е на работа. След няколко дни в болница заради обгазяване от пожара, кондукторката Фатме Хюсеин отново се качи на влак. Като пътник.

Снимка: bTV

В моята професия е важно да действаме бързо, без да се паникьосваме, казва тя. Благодарна е и на реакцията на пътниците.

Кошмарът от инцидента трудно ще бъде забравен, но благодарността на пътниците я сгрява.

И кондукторката, и началник-влакът разказват, че когато видели пламъците, не мислили за себе си, а за пътниците.