По традиция на днешния Световен ден на театъра Съюзът на артистите у нас връчва престижните награди „Икар“.

Наградата за дебют бе присъдена на Кристина Беломорска за режисурата на спектакъла „Морфин“. А „Икар“ за чест и достойнство получи актрисата Мария Стефанова.

Наградите „ИКАР“: Антон Радичев е с голямото отличие за изключителен принос
Снимка: bTV

Мотото на тазгодишното издание е „Избери театъра“ - този избор преди близо половин век прави и обичаният актьор Антон Радичев. Тази вечер той ще получи отличие за изключителен принос към българския театър.

Не обича да го цакат с топла бира, защото познава всички нюанси на живота. Израснал е в краен софийски квартал около тухлените фабрики. Шампион е по лека атлетика на 400 метра с препятствия. В гримьорната на Народния театър с носталгия си спомня младостта, когато иска да е радист на кораб. Дори подава и документи. 

Антон Радичев
Снимка: bTV

Една закъсняла телеграма отменя околосветското пътешествие и го насочва към тогавашния ВИТИЗ. Следват десетки роли в киното, театъра, предаването „Клуб НЛО“. Обича всички образи, които е изградил, дори и отрицателните.

„Наблюдавам хората. Искам да усетя живинката, да усетя характера на този човек. Оказва се, че много от образите съм взел от живота. Страшно много обичам да помагам и го правя, когато мога“, казва той.

Цялото интервю с Антон Радичев, гледайте утре в предаването „Тази сутрин“.

Голям победител на тазгодишните награди стана представлението „Орфей“ на режисьора Йерней Лоренци. То грабна престижната статуетка в три категории – най-добър спектакъл, най-добра режисура и специалната награда на публиката, връчена лично от водещия на „Тази сутрин“ Златимир Йочев.

Наградата „Икар“ за най-добра женска роля попадна в ръцете на актрисата Светлана Янчева за „О, щастливи дни“. А най-добра мъжка роля бе присъдена на актьора Владимир Пенев за ролята му на поп Кръстьо в спектакъла „Великденско вино“ с режисьор Явор Гърдев.

„Голямо преживяване е, дълго във времето. Започнахме преди три години. Спряхме, защото не можех да се справя. Бях се преуморил ужасно много от „Орфей“, който взе всички награди и много ме радва. И когато се наложи да направим „Великденско вино“ се чувствах неготов, но ето че го направихме и резултатът е добър“, каза актьорът Владимир Пенев пред bTV.