Награда за спасителя от влака София-Варна. Пожарникарят Върбан Петков спаси много хора при пожара в пътническата композиция миналата седмица.

И до днес Върбан Петков не се счита за герой. Когато говори за случилото се, не пропуска да отличи други хора.

"Благодаря на една дама, че ме събуди, съответно на момчетата и на персонала на БДЖ, че успяха да помогнат в извеждането на трудно подвижните хора", каза ст. инспектор Върбан Петков.

Награждаване на Върбан Петков

С реакцията си по време на пожара старши инспектор Петков помага за отдимяването на вагона и задействането на ръчната спирачка. И спасява много животи.

"В момента тук има почти 100 обучаеми стажанти, бъдещи пожарникари и спасители. Той е един от примерите, които трябва да следват", заяви гл. комисар Николай Николов, директор на ГД ПБЗН.

Награждаване на Върбан Петков

Върбан Петков е част от Първа районна служба във Варна вече 22 години. Става пожарникар заради филм.

"Все още тийнейджър бях гледал филма "Обратна тяга" и бях останал впечатлен от героите, които бяха във филма. По-конкретно героя на Кърт Ръсел", разказа ст. инспектор Върбан Петков.

Награждаване на Върбан Петков

В професионалния си път не веднъж е бил в ситуации, подобни на тази от влака. За това и действа без да се замисли.

Награждаване на Върбан Петков

"Адреналинът ме държа 3-4 минути. След като слязоха всички хора и след като се разгоря вагонът, тогава вече осъзнах какво точно се случва“, допълни ст. инспектор Петков.