Деветокласниците Никълъс Михайлов и Йордан Киров са наградени, за това, че са предотвратили железопътна катастрофа с бързия влак Варна–София на гара Дралфа.

Снимка: Мариана Трифонова

Инцидентът стана на 16 март, когато последният вагон на влака се озовава на две жп линии. Предполагаемата причина за това е прибързана реакция на ръководителя на движението. По всяка вероятност той е обърнал по-рано стрелката, докато влакът преминавал.

Снимка: Мариана Трифонова

На излизане от гара Дралфа влакът се опитал да премине от един коловоз на друг, тъй като част от участъка е в ремонт. Последният вагон не успял да смени релсите и застанал напречно на жп линията.

Снимка: Мариана Трифонова

"Чухме странен шум от вагона, като не премина стрелката, рязко скочихме да видим през прозореца какво се случва навън. Тогава усетихме, че се движим по двата железни пътя", разказа Йордан.

"Видях вагонът как се движи и нямаше време за размисли и за съвети. Просто се пресегнах и рязко дръпнах внезапната спирачка, и спряхме. Щяхме или да се врежем в стълба, който беше на метър от вагона, когато спряхме, или щяхме да се обърнем жестоко", добави Никълъс. 

Снимка: Мариана Трифонова

С действията си момчетата предотвратяват тежка влакова катастрофа.

Никълъс и Йордан са проявили доблест, каза директорът на гимназията по жп транспорт Иван Чолаков.

"Просто момчетата са се намирали в подходящ момент на подходящото място и са отреагирали както трябва и са предотвратили това, което можеше да се случи", добави Чолаков.

Двете момчета бяха отличени от БДЖ и от Гимназията по железопътен транспорт в Горна Оряховица, където те учат.