Стотици служители на затворите и надзиратели от местата за лишаване от свобода се събраха на протест пред Министерството на правосъдието. Исканията им за пореден път са свързани с осигуряването на финансиране в размер на между 10 и 12 млн.лв - пари, с които да бъдат заплащани извънредният и нощният труд на надзирателите.

Председателят на синдиката на работещите в затворите Иван Петров коментира пред журналисти, че за пета поредна година в бюджета на Министерството на правосъдието тази сума не е предвидена, предаде БТА.

След продължила 30 минути среща между Синдиката на работещите в затворите и ръководството на правосъдното ведомство, надзирателите не получиха отговор на своите искания.

Според директора на затворите Росен Желязков до 19 януари ще се търсят възможности за оптимизация на разходите в местата за лишаване от свобода. По думите му това не означавало съкращения, а пестене на разходи, като бъдат закрити местата, в които има много малко задържани лица.

Надзирателите от тях щели да бъдат пренасочени в други арести или затвори, а спестяването на средства щяло да се постигне от икономия на консумативи.

В протестното шествие на синдиката в затворите Росен Желязков видя и емоция, която според него би могла да бъде потушена.

На 19 януари се предвижда да има нова среща между синдиката и ръководството на Министерството на правосъдието, за да се потърсят отново варианти, чрез които да бъдат осигурени исканите от надзирателите средства.

Председателят на синдиката коментира, че протестите ще продължат докато държавата не намери парите, които по закон трябва да бъдат изплащани на надзирателите.