9-годишният Стефан, който страда от спинална мускулна атрофия, замина на лечение в Румъния.

Снимка: btvnovinite.bg

В bTV Новините вече ви разказахме, че румънска болница върна детето и отказа да го лекува заради липса на доверие към българската Здравна каса. Сега, за да се осъществи лечението, средствата са преведени авансово.

Екип на bTV беше в дома на Стефан минути преди семейството да тръгне към Букурещ. Близките му отново са изпълнени с надежда, че този път детето ще получи първата доза лекарство.

„Подсигурили сме на Стефан първите 2 месеца лечение. После малко почивка и се надявам дотогава вече да има лечение и в България за него и за другите деца”, заяви бащата Веселин Радойчев.

Очаква ги дълъг път. Веселин трябва да шофира много бавно заради крехкото тяло на детето. 

Снимка: btvnovinite.bg

В края на декември Стефан беше върнат от Букурещ. От здравното министерство признават, че тогава е имало объркване в комуникацията.

„Бяхме получили информация, че това се покрива от Здравната каса от Румъния. Накрая се оказа, че това е отделна програма на правителството за покриване на тази терапия и фондът много бързо взе решение. Общественият съвет също подкрепи идея да бъдат преведени авансово средствата”, посочи зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.

Снимка: btvnovinite.bg

Така Стефко ще има своите първи 4 дози…живот. „Мечтая си един ден да проходя”, казва той. 

Очаква се утре да му бъде поставена първата инжекция, а близките ще го очакват да се върне в България.

Цялата история за лечението на 9-годишния Стефан в Румъния и надеждата му за живот гледайте тази седмица в bTV Репортерите.