България е на финалната права за избора на нов многоцелеви изтребител – офертите са три. Държавният департамент на Съединените щати недвусмислено декларира, че очаква решението на София.

Задължителните изисквания в конкурса са 8 машини на стойност 1,8 млрд. лв. с ДДС и първа доставка до 2 години.

Ден след телефонния разговор на премиера Борисов с Майк Помпео, държавният департамент излезе и с писмена позиция: „Съединените щати очакват да приключат окончателните преговори с българското правителство”.

Засега от Министерски съвет се въздържат от коментар.

Същевременно военният министър Каракачанов обяви, че очаква анализът на офертите да приключи: „Ако днес получа доклада, ще го внеса в Министерския съвет още утре. Ако го получа утре, ще го внеса в първия работен ден. Очаквам гласуването в Министерския съвет да e на едно от първите заседания през януари 2019 г.”.

Междувременно, и американското посолство в София публикува съобщение, че компанията „Локхийд-Мартин” ще работи с правителствата на САЩ и България за икономия на разходите във връзка с офертата за изтребителите Ф-16.

Миналата седмица шведската компания „Сааб”, която предлага на България изтребители „Грипен” подобри офертата си от 8 на 10 самолета за същата цена. Италианските ВВС участват в конкурса с изтребители „Юрофайтър” втора ръка.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!