Държавата ще осигури 560 000 лева за възстановяване на паметници по повод 100-годишнината от Балканските войни. Това обяви вътрешният министър Цветан Цветанов, който е и председател на Националния инициативен комитет по подготовката на честванията.

По думите на Цветанов има доста мероприятия, за които няма възможност да се осигури финансиране от републиканския бюджет. За тази цел ще се разчита на неправителствени организации.

„Всичко, което ще бъде събрано като средства и разходвано, ще бъде оповестявано на интернет страница. С инициативата, предприета на местно и регионално ниво, в почти всички областни центрове има алтернативни инициативни комитети, които подпомагат изпълнението на националната програма”, посочи още вицепремиерът.

Той потвърди, че Държавна агенция „Архиви” ще предостави информация – снимки и архивни документи за 48 000 загинали в първата Балканска война.

Преди време темата за финансирането на тържествата по повод историческата годишнина бе основна в няколко заседания на Министерски съвет. На едно от тях премиерът Бойко Борисов обяви, че парите ще дойдат от държавната сметка, в която постъпиха над 600 хиляди лева от върнати от държавни чиновници бонуси. До внезапния приход в хазната се стигна, след като министър-председателят заплаши с уволнение всеки административен служител, отказал да предаде обратно допълнителните си възнаграждения – скандална тема, която провокира особен обществен интерес.

В крайна сметка обаче средствата от бонуси бяха пренасочени към друга, по-важна според държавниците ниша – финансиране на лечението на деца в чужбина.