Над 1000 медици са ваксинирани срещу COVID-19 за два дни. Масовата имунизация започва пред февруари или март догодина.

Ваксинирането в Александровска болница започна на 27 декември, като е създадена организация, за да няма струпване на хора. Ваксинирането става по предварително изготвен списък. Днес имунизираните в болницата са общо 25 души.

В столицата 163-ма са имунизирани. Според районирането в Националния ваксинационен план в четвърти район, където попада и София, имунизираните са 265 души, толкова са и в пети район - Пловдив. 200 са имунизирани във Варна, който е трети район, а 175 са в шести район - Бургас.

Общо 905 души са получили ваксина само днес. С имунизираните вчера със защита срещу вируса у нас вече са над 1000 медици.  

След месеци в COVID отделението на Александровска болница, парамедикът Кристиан Либих вече е преминал през заразата. Въпреки че е изкарал вируса, той е сред първите ваксинирани днес.

„Сега вече се чувствам спокоен, че защитата ми ще продължи по-дълго, тъй като аз работя в COVID отделение“, каза Кристиан Либих.

Дозата му поставя д-р Васил Михайлов. Самият той вече е ваксиниран. Казва, че се надява това да е началото на края на пандемията.

„Чувствам се защитен, не веднага, но когато си направя и следващата ваксинация, ще се чувствам спокоен, че мога да върша работата си без да боледувам от тази толкова коварна болест“, заяви д-р Васил Михайлов.

Около 40% от работещите на първа линия в Александровска болница са пожелали да се ваксинират срещу COVID-19. Имунизацията се случва по предварително изготвен списък.

„Ваксинирането сега е алтернатива за COVID-19. Няма друга за днешния ден“, каза директорът проф. Борис Богов.

Във Военномедицинската академия в София ваксинирането вече приключи - имунизираните са общо 100. Сред тях и председателят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски. Той също сподели, че не е проявил странични ефекти. Да е сред първите ваксинирани приема като свой дълг.

„Един мой приятел, умен човек, който е биолог, каза, че ще действа като пингвин.  Първите пингвини скачат, а по-умните гледат дали отдолу стои косатката и, ако косатката я няма, скачат и другите. Първите пингвини скочихме, време е и вие да скачате“, заяви ген. Мутафчийски.

Подготвя се и проучване за ефекта на ваксината. То ще стартира, когато започне масовото имунизиране - до два-три месеца, обяви главният държавен здравен инспектор.

„За рамките на България минималният брой хора, които трябва да проследим, е поне 1000. Ако успеем и 1500-2000, толкова по-добре – още по-представителни ще бъдат данните. Хубаво е данни за тези хора първоначално да имаме преди самата имунизация и след това минимум изследванията трябва да бъдат на втория месец, на шестия месец, след една година и след две години“, обясни доц. Ангел Кунчев.

Проучването ще цели да установи колко дълго трае имунитетът от ваксиината и дали при отделните групи се различава.

За изминалото денонощие новите случаи на COVID-19 у нас са 332, или близо 12 на сто от направените малко над 2800 изследвания.

Излекувани са 1266, починали са 41 души.

Според председателя на щаба ген. Мутафчийски спадът в случаите се дължи до голяма степен на мерките, които дават ефект.

С разхлабването на ограниченията той очаква новите случаи да се увеличат, но се надява, че и ваксинирането ще окаже влияние.