Година и половина след фаталния инцидент на булевард "Черни връх", при който загинаха две момичета, разследването все още не може да докаже дали Георги Семерджиев е употребил наркотици и кога - преди или след катастрофата.

Днес в съдебна зала стана ясно какво показва поредната токсикологична експертиза.

На първа инстанция имаше две такива. Едната показа наличие на наркотици в кръвта на Семерджиев, другата - отхвърли тази възможност.

Днес вещите лица също казаха, че не могат да дадат категоричен отговор на въпроса дали подсъдимият е седнал дрогиран зад волана. Причините за това са различни, една от тях е проблем с взетите проби. 

Три вещи лица съобщиха в съдебната зала резултатите от поредната токсикологична експертиза. Те заявиха, че има пропуски при взимането на пробите. 

„Според Наредба 1 задължително се взима и кръв, и урина, а в случая е взета само кръв“, подчерта доц. д-р Людмила Василева, токсиколог към Военномедицинска академия.

Затова засега нито една експертиза не може да каже категорично има ли и каква е концентрацията на наркотици в кръвта на подсъдимия. А без тази информация, няма отговор дали Семерджиев изобщо е използвал дрога във фаталната вечер. И ако да, кога - преди или след удара. Съдът реши да се провери дали се пазят пробите на Семерджиев в Александровска болница.

„По наредба кръвта се съхранява 1 година при наркотици и 3 месеца при алкохол. Тази една година е минала“, обясни Пламен Димитров, адвокат на семейството на загиналата Хариет.

Според защитата на подсъдимия дори да стане ясно, че той е употребил наркотици, то това не доказва, че го е направил преди да седне зад волана.

„Подсъдимият е задържан часове след извършване на деянието. Ние твърдим, че има възможност тогава да е приел наркотици, а не към момента на катастрофата“, каза Мирослав Христов, адвокат на Георги Семерджиев.

За втори път в залата не се явиха двете момичета, за които Семерджиев разказва, че са били с него по време на инцидента. По думите му – именно едната е карала джипа.

Така ли е - трябва да отговори нова ДНК експертиза, която ще изследва дали има кръв или биологичен материал по въздушните възглавници и от кого са.

„Ако са от подсъдимия и те са на шофьорското място – той е шофирал. Ако не са – не е шофирал той“, посочи защитникът на Семерджиев.

Адвокат Христов пое ангажимент да се свърже с едното от момичетата и да ѝ съобщи за следващото съдебно заседание.

Десетки полицаи също бяха разследвани заради катастрофата със Семерджиев и съмненията за "чадър" над него. Заради случая над 10 началници в МВР бяха наказани. Сред тях са трима директори на районни управления в София – на 5-о, 6-о и 7-о РУ.