Над една четвърт от заразените медици у нас са от „Пирогов“. През днешния ден има още един заразен в болницата.

С това общият им брой е 48 души, от които 17 лекари, още толкова санитари и 14 сестри са дали положителен резултат за коронавирус. Това стана ясно след като днес премиера Борисов беше на посещение в лечебното заведение.

В „Пирогов“ работят над 2300 души, а броят на заразените е за последните два месеца. 

От всички заразени медици в „Пирогов“ - 20 са от хирургията, сред тях има 7 лекари.

"От тях 20 са се заразили от пациенти, които са приети по спешност. За съжаление, са били без симптоми и са заразили нашите колеги в Клиниката по хирургия“, каза проф. Асен Балтов, директор на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов".

Още 8 души са се разболели в работната среда. 20 други са се заразили извън болницата.

„Понеже им правим всеки ден по 64 PCR теста на персонала, 20 прихванахме, че идват отвън, или след отпуска, идват от вкъщи, че са със коронавирус“, обясни проф. Асен Балтов.

От оперативния щаб засега не коментират ситуацията в болницата. Оттам вчера се похвалиха, че пикът на заразата у нас е бил в седмицата от 21-26 април.

Брюксел обаче не вижда спад на заболяваемостта в страната и ни постави сред четирите страни в Европа, в които ситуацията остава непроменена, а България е единствената, в която дори се отчита ръст.

В момента средният брой на новозарзените у нас е над 50 за 24 часа.

Математикът Николай Витанов от БАН обяснява това число с отделни огнища на болестта в страната, където има много заразени на едно място.

„Потушат ли се тези огнища - ние отиваме на вариант 20-40 една седмица и след това падаме на 0-20 и приключваме, аз предлагам да го приключим за този сезон“, каза проф. Николай Витанов.

Според Витанов, ако мерките продължат да се спазват, е възможно да се справим със заразата до средата на юни. В противен случай може да очакваме повишаване на броя на заболелите.

Последната информация от Националния оперативен щаб показва, че  през днешния ден има 15 нови доказани случая на заразата. Общо инфектираните с COVID-19 у нас са 1704. Починали са 80 души. Излекувани са 342.