Над 90 хил. души са гледали програмата на първия онлайн карнавал в Габраво, съобщиха организаторите, цитирани от БТА. Събитието се излъчваше и по местното радио.

Вместо традиционното шествие от близо 100 карнавални картини с над 2500 маскирани участници, тази година по габровските улици минаха само три карнавални платформи. Те имаха три отделни маршрута, които обаче заедно поставиха и рекорд за най-дълго трасе на карнавал в България - 33 километра.

Карнавалните макети, запазената марка на Габрово, бяха предвождани от шефа на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски. Няколкометровият генерал се разходи из габровските улици, за да се увери лично, че противоепидемичните мерки се спазват. Той беше в компанията на Бойко Борисов и Томислав Дончев, а също така и на илюзиониста Йордан Белев.

Снимка: Мариана Трифонова

Габровската котка, която тази година остана с опашка заради отмяната на планови операции, беше в компанията на актьора Светослав Славчев, който влезе в ролята на доктор Слабчев. Вместо с дезинфектант, той пръскаше минувачи и коли със специално лекарство - АнтиХЕЙТин. На третата платформа - земното кълбо с маска на лицето, беше пуснало тъжна сълза, а живата габровска котка се опитваше да го разведри. На трите платформи бяха още стендъп комедиантът Калин Кирилов и илюзионистът Венсан Петров, които влязоха в ролята на „подвижни водещи“.

В живото предаване с поздрави се включиха дует Expose, рапърът Играта, музикантите от „Солбемол“, Весела Морова, Теди Кацарова, оперната певица Гергана Николаева и други.

Интересно беше участието и на карнавалистите от побратимения на Габрово белгийски град Аалст, които всеки път идват за шествието. Тази година те бяха записали специална песен за карнавала, и то на български език.