Въпреки извънредната епидемична обстановка, в Габрово са твърдо решени да отстоят титлата "Столица на хумора". Габровският карнавал, превърнал се в емблема на града, ще се състои.

Главно действащо лице в макетите тази година е това на ген. Мутафчийски. Образ на  коронавируса също има.

Всяка година през май градът защитава правото си да бъде столица на хумора и един от най-атрактивните световни фестивални градове. Шествието му се слави със своите няколкометрови уникални макети, които изобразяват или осмиват популярни личности от шоубизнеса, политиката, герои от книги и филми.

Тази година традиционното шествие с около 90 карнавални картини, около 40 макета и над 2500 участници няма да се състои, но изобретателните габровци намират начин да се забавляват и заразяват с настроение далеч извън пределите на града.

Маскирани и нагласени като за истински маскен бал, габровци ще демонстрират карнавално настроение от тераси, балкони, прозорци и дворове. Тази година те ще споделят еуфорията чрез стрийминг студио със звездни гости и хумористична програма.

На 16 май от 19 ч. в три лъча по улиците на града ще тръгнат и три платформи с макети, а един образ със сигурност ще се отличи сред гигантските герои - този на генерал Мутафчийски. Организаторите обещават да го разходят из града, за да види как се спазват мерките за борба с коронавируса.

Карнавалът "Габрово 2020 - между Изтока и Запада" ще е първият карнавал в света по време на коронавирус, посочват организаторите.

Те отбелязват съвсем сериозно, че тази година не приемат гости, но канят всички да се присъединят към тях във Фейсбук. Водещи на карнавалното студио ще са Мишо Дюзев и Иво Райчев. Джаз ще звучи от няколко тераси, участие са заявили още диджеи, актьори, класически и фолклорни изпълнители - всеки от тях ще се постарае да направи карнавалната вечер на съседите си незабравима. Виртуално в събитието ще се включат и участници от побратимения на Габрово белгийски град Аалст.

Със санитарна маска вече е дори и прочутият паметник на митичния създател на Габрово - Рачо Ковача, който е разположен в река Янтра и всяка година получава нови дрехи за карнавала.

Общината призова всички фенове на карнавала да създадат карнавални картини на терасите, прозорците или в дворовете си и така - с габровски хумор, посветен на най-актуалното от социалните и политически теми в момента, да се присъединят към карнавалния стрийминг.