Горски служители и пожарникари са предотвратили разрастването на 95 процента от горските пожари само през август, съобщиха от Дирекция "Информационно обслужване и връзки с обществеността" на Изпълнителната агенция по горите.

Над 80 пожара в горските територии на цялата страна са възникнали само през август. Стихията е засегнала горски масиви на площ от 950 хектара. 

Снимка: БГНЕС

Бързото локализиране на огъня и своевременната намеса на горски служители и пожарникари в повечето от случаите не са допуснали навлизането на огъня в горските територии и до момента върховите пожари са само 5 на сто от опожарената площ. 

Най-сериозен е бил пожарът в землището на село Еленово, община Нова Загора, който е преминал през около 270 ха горски територии, от които 160 ха залесени. 

Най-много пожари са в териториалните обхвати на регионалните дирекции по горите - Кърджали, Сливен, Пловдив и Бургас. При потушаването им са участвали повече от 700 горски служители. 

През август специализираните групи от държавните горски стопанства, регионалните дирекции по горите и държавните предприятия са реагирали на 55 сигнала за пожари в горски територии или в близост до тях, подадени на телефон 112.

От началото на годината само 2 % от горските пожари са причинени от мълния, за всички останали причините са човешка небрежност, аточнява БТА. 

При едни от последните пожари – този в Дуранкулашкото езеро, са изгорели около 100 декара тръстика. Пламъците са обхванали югозападната част на езерото, което е защитена зона. 

Снимка: БГНЕС

Пожарът първоначално е възникнал в сухи треви край пътя за село Дуранкулак във вчерашния следобед.

Огънят е изпепелил около 1000 декара тревни площи. Изгорели са и трийсетина квадратни метра от покрива на необитаема сграда.

Огънят е потушен от екипи пожарникари от Шабла, Каварна, Генерал Тошево. Огнеборците са следили и през нощта тлеещата тръстика в езерото.