Щети от големия пожар между селата Сокол и Еленово, Новозагорско, са за хиляди левове. Огнището е локализирано, то обаче ще бъде под наблюдение в следващите няколко дни. 

Пожарът тръгва от борова гора между селата Еленоео и Сокол. Доброволци,  пожарникари, военни и горски вчера спряха огъня на метри от къщите.

С помощта на тежка техника и военен хеликоптер, пламъците бяха обградени и пожарът -локализиран. И днес техниката продължи да прокарва просеки около селата, за да ги защити, ако огънят се върне отново.

По въздух и земя продължи  обливането с еода на тлеещите огнища, за да предотврати повторно възпламеняване. Поне два дни периметърът ще остане под наблюдение, уточни   главен комисар Николай Николов, директор на ГД "Пожарна безопасност, защита на населението" .

По неговите думи, стихията е обхванала около 2300 декара гора, сухи треви и земеделски площи. По данни на ИАГ, засегнатата гора е около 600 декара. Разследват се и версиите за умишлен палеж.

"Само хеликоптерът струва 3500 лева на час, а само той гаси. Отделно това са повече от 50 пожарникари, доброволските, горски служители със съответната техника. Наистина говорим за стотици хиляди левове. Жалкото е, че се унищожава нещо, което не можем да възстановим. Трябва да изчакаме дълго време природата сама да се оправи с него", посочи главен комисар Николай Николов. 

Снимка: Дарина Колева

За пожар при Дуранкулак, той обясни, че няма опасност за населеното място. По думите му площта на пожара вероятно вече е 2500-3000 дка в защитена територия. 

В момента е ограден по периметър, продължава обаче да гори растителност вътре в в  блатото.