Според резултатите от контрареферендума в Несебър, проведен в неделя реши, жителите на 4 от селата искат да останат в общината, вместо да образуват нова с административен център Обзор. Все още обаче не е ясно дали резултатът ще бъде признат.

Последната дума дали допитването е легитимно ще е на съда. 

След като през февруари гласуваха с референдум за отделянето на Обзор и шест съседни села в самостоятелна община, вчера жителите на четири от селата трябваше да отговорят на въпроса искат ли да останат в община Несебър.

Направиха го 76,19%, от тях „Да“ са казали 134 души селата  - Баня, Емона, Паницово и Козница да останат в Несебър, а с „Не“ са отговорили 41.

Силвия Димитрова, председател на Общинската избирателна комисия в Несебър, съобщи, че отчетената избирателна активност е много висока.

„В Общинската избирателна комисия в Несебър не са постъпвали жалби и сигнали, служебно също не са установявани нарушения“, посочи Силвия Димитрова.

Самата комисия беше разделена с пет на пет гласа дали да допусне провеждането на втория референдум, а дали допитването е легитимно, остава да реши съдът.

Тези, които искат отделяне в нова община Обзор, ще обжалват референдума. Адвокат Марин Божков – председател на програма „Достъп до правосъдие“, обясни, че са констатирани нарушения.

„В Козница от петима постоянни жители на селото, четирима не са гласували, въпреки това има подадени пет гласа“, посочи той.

„От избирателните списъци беше заличен председателят на Инициативния комитет против незаконния референдум, после беше възстановен. В село Емона повече от половината избиратели са гласували с хвърчащи квадратни листчета за записки“, каза още адвокатът.

По думите му всички нарушения ще бъдат събрани в доклад.

Контрареферендумът беше проведен въпреки решението на Административния съд в Бургас и становището на ЦИК да бъде спрян докато не приключат всички съдебни спорове.

В три от протоколите на СИК по 1 член е подписал с особено мнение, че счита провеждането на референдума за незаконосъобразно, но никой не е оспорил самия изборен резултат.