Близо 717 600 ученици прекрачиха днес прага на класните стаи. Броят им е с близо 17 хил. повече от предходната учебна година. Записаните в първи клас са 64 056, като випускът е с 4500 деца по-малък от миналогодишния.

Най-много първокласници има в София-град – 12 589, Пловдив – 6273, и Варна с 4493. Най-малко са във Видин – 696.

Новата учебна година беше тържествено открита в над 2400 училища. 70 от тях обаче посрещнаха учебната година в ремонт, а 17 няма да отворят врати. Те са закрити заради демографската криза.

В Пловдив учебната година започна по нестандартен начин. Терапевтичното куче Мон влезе в клас заедно с първолаците от училище „Патриарх Евтимий“. С конкретна мисия.

„Идеята е първокласниците на влязат с усмивка, а не с притеснение в класната стая“, обясни собственичката на Мон Велислава Костадинова.

В Хасково пък денят се превърна в кауза. Инициативата на родителите „Дари надежда, вместо цвете“ подкрепиха всички училища и поставиха касичка във всяка класна стая. Парите ще отидат за лечението на четири деца, които днес не успяха да отидат на училище.

Инициативата бе подкрепена и от столичното 54-о училище. 

Учебната година в цялата страна започва и с една важна промяна за учителите – от септември те ще получават с 15% по-високи заплати. 

По данни на образователно министерство годината започва с недостиг на 1000 учители – предимно по математика и физика.

От просветното министерство се похвалиха, че 3000 отпаднали ученици отново са се записали на училище, след посещения по домовете на мобилните екипи.