Над 6000 души са хванати да шофират пияни през първите 7 месеца на годината, показват данните на Пътната полиция. На половината от водачите дрегерът е отчел над 1,2 промила алкохол.

Може ли да се изчисли кога е безопасно шофьор да седне зад волана? Формулата за бързо изтрезняване се раздава на всички прегрешили шофьори, които минават през специална програма в пробационната служба в Пловдив.

„Често ми задават въпроса: Колко трябва да съм изпил, за да имам в кръвта повече от 1,2 промила? Това при всички случаи прави повече от 3 големи питиета твърд алкохол. Тоест над 300 грама. Ако трябва да ги сметнем в бири – това прави около 2,5 литра  бира, а във вино – около литър и 300 грама вино“, обясни Георги Марков, инспектор-психолог от областната служба "Изпълнение на наказанията“ в Пловдив.

Това значи, че 100 грама 40-градусова ракия се усвоява за четири часа, а 200 грама – за осем. 

„При един добре работещ черен дроб, при един добър метаболизъм, при 12 часа минимум – би могъл да докара сутринта промилите до под 0,5”, обясни доц. Маргарита Нешева.

На всеки час в организма се разграждат по 0,15 промила, изчисляват токсиколозите и предупреждават, че трябва да се внимава най-много с леда в питиетата.

„Разредените напитки и коктейлите също са много опасни, защото тогава може да се приеме много голямо количество алкохол. Разреденият алкохол е страшен капан”, каза доц. Нешева.

За да излъжат дрегера, шофьори пият глюкоза, енергийни напитки или буркан течен мед.

„Може би най-интересната, която са ми споделяли в групата, е пиенето на нафта, след консумация на алкохол. По този начин, твърди участник, би могъл да заблуди дрегера и той да не отчете количеството алкохол“, допълни Георги Марков.

Най-сигурната рецепта обаче е след препиване да се пие много вода. И да не се кара поне 12 часа след тежък запой.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!