Над 600 доброволци се очаква да се включат утре в почистването на пострадалите от наводненията карловски села - Богдан, Каравелово и Слатина. Това съобщи на брифинг служебният министър на отбраната Димитър Стоянов.

Разчистването продължава с ускорени темпове, няма да спре и утре, въпреки почивния ден, отбеляза той.

Близо 2 месеца ще отнеме възстановяването на инфраструктурата в пострадалите села. Властите очакват до 2-3 седмици да има проходими улици и да бъде възстановено водоснабдяването.

Днес доброволците са били над 200. Който желае да помогне, има сборен пункт пред кметствата на трите села, където са разположени служители, които разпределят хората към домовете. Доброволците чистят в къщите и дворовете, а общината почиства изнесеното, стана ясно на брифинга.

За първите 4 дни над 600 военнослужещи са били на терен и са работили в трите села. С тях е имало 67 броя специализирана техника, съобщи министърът.

Днес на терен има около 110 военнослужещи, които са пръснати по трите села, основно с речазки и багери, които помагат на местното население, допълни Димитър Стоянов.

Той съобщи, че първо трябва да се изчистят коритата, за да може, ако има нов валеж, да се изведе водата. Улиците трябва да бъдат почистени, за да се стигне до всеки един дом, за да започне самото почистване.

Министър Стоянов заяви, че ще повдигне темата за контейнерните жилища в сряда и се надява от общинските центрове да постъпят такива заявки. Повечето от хората, останали без домове, са настанени при близките си. 

Хората в бедстващите села имат нужда от консерви, вода дрехи, одеала и кухненско и обзавеждане за домове. Такива дарения ще бъдат приети, съхранени и предоставени на нуждаещите се. Има открита и публична сметка на общината.

В момента две комисии описват всички щети, а по-конкретни данни се очаква да има към края на седмицата. Те ще изготвят доклад и ще го внесат до министъра на регионионалното развитие и до министъра на вътрешните работи.

Целия брифинг на служебния военен министър вижте във видеото:

Утре служебният премиер ще провери на място действията на институциите за преодоляване на последиците от водното бедствие.