Над 600 000 са необслужваните кредити на физически лица, обяви омбудсманът Мая Манолова и настоя за Закон за личен фалит. На този фон ново проучване отчете защо не се справяме с плащането на заемите.

Най-честата причина е загубата на работа. Изникването на по-спешни разходи, обслужването на много заеми и болестите също водят до проблеми с вноските.

Най-често българинът взема кредит, по който забавя плащането по-дълго: за ремонт на жилището, за нова техника, за кола или за плащане на битовите сметки.

Причина за просрочване на задължение повече от 6 месеца:


Кредит, по който има забавено плащане повече от 6 месеца:
Мъж, който е станал поръчител по кредит преди години, разказва, че, когато заемът спрял да се обслужва, дългът останал за него. Неспособен да се справи, съдия-изпълнител му отнел цялото семейно имущество.

Оттогава живее нелегално по квартири и приятели, а единственият му източник на доходи е сивият сектор.

За да си стъпят на крака в подобни ситуации, омбудсманът предлага нов Закон за личен фалит.

Според него, ако длъжникът има доход над несеквестируемия минимум, трябва за период между 3 и 5 години да плати поне 50% от задълженията си.

Ако доходите са под определен минимум, да се разпродаде имущество и да се опрости част от задължението.

Ако няма нито доход, нито имущество – се обявява в несъстоятелност, но за 10 години човек е длъжен да уведомява съда за постъпващи приходи.

Жилището без ипотека да остава на длъжника.

„Ако единственото жилище е луксозен имот тогава биха могли да бъдат предприети съответни действия за продажба на идеални части или за снабдяване с друго жилище, което да е адекватно на потребностите”, заяви Мая Манолова.

Частните съдебни изпълнители настояха към личния фалит да се подходи строго.

Предстои да видим дали законодателните идеи на омбудсмана ще бъдат обсъдени от парламента.