Днес са регистрирани три нови жертви на COVID-19 у нас днес – двама мъже и една жена. Броят на починалите е 17.

Случаите на заразени с коронавирус вече минаха психолоческата граница от 500 души. 

Снимка: btvnovinite.bg

Положителна проба е дало и бебе на 12 месеца. Детето е прието е в добричката болница с висока температура и ларингит.

„Тъй като е възможно да се касае за ко-инфекция, на детето ще му се направи изследване за микробиологични причинители. Разбира се, възможно е да са касае за лиринготрахит, предизвикан от коронавирус“, коментира д-р Венета Йовева, началник на Инфекциозно отделение към МБАЛ Добрич.

Родителите на бебето също са с положителни проби. Наскоро са се завърнали от Германия.
Кметът на Добрич Йордан Йорданов заяви, че бебето се е разболяло в края на 14-дневния карантинен период на семейството.

От Щаба проверяват един от новите случаи – мъж от Несебър, хоспитализиран в Бургас. Прибрал се на 1 април от Банско, един ден след падането на двуседмичната карантина в курорния град.

„Сега сме поставили задача на местното РЗИ да проучи този случай. Имал ли е оплаквания по време на престоя си в Банско? Преглеждан ли е? Въобще как се движат там нещата!“, заяви ген.-майор проф. д-р В. Мутафчийски.

Издирват се и всички контактни лица на заразените депутати. С наближаването на Великденските празници, генерал майор Мутафчийски отново призова гражданите да бъдат изключително отговорни.

„С риск министър Ангелкова да ми се разсърди, но то вече толкова хора ми се сърдят в тая държава. Та, призоваваме всички българските граждани да не възприемат Великденските празници като празници! Не е време за празници, изобщо не е време за празници! Не си правете регистрации в хотели, защото ще имате сериозен проблем! Там ще се заразите! Не ходете на църковните служби, защото там ще се заразите“, добави председателят на щаба.

От Щаба успокоиха, че няма опасност за здравето на децата въпреки забавянето на задължителните имунизации.

Междувременно Медицинският експертен съвет към Министерски съвет прекратява дейност. Това заяви по-рано днес председателят на органа проф. Коста Костов.

Той беше създаден преди две седмици, за да помага медиците ни в лечението на пациенти с COVID-19. За това време те изготвиха комплексен документ, който да служи за наръчник.

 

Информацията потвърдиха за bTV  и други членове на съвета. Причината да спре дейността на съвета от експерти е, че ангажиментите им вече са приключили.  Председателят на съвета проф. Коста Костов ще гостува утре в предаването "Тази неделя".

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 668 41 160 1 528
Света 6 888 959 48 638 399 112 3 376 057
Заразени* Нови Починали
България 2 668 41 160
Света 6 888 959 48 638 399 112
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer