Над 50% от българските потребители ще пазаруват на „Черен петък”, който тази година се пада на 29 ноември 2019 г. Това показва проучване на Асоциацията за защита на потребителите.

Средно ще бъдат похарчени около 500 лв. на човек. Най-голямо ще бъде пазаруването в търговските центрове и онлайн магазините. Най-търсени ще бъдат дрехите, следвани от електрониката и обувките.

Отстъпките се очаква да са между 40 и 60%. Статистиката показва, че в някои страни приходите от „Черния пeтък” достигат до 30% от годишните им приходи.

На този ден обаче потребителите трябва да внимават, защото се случват най-големите измами и подвеждащи реклами, заяви председателят на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски.

Според него има много фалшиви отстъпки и клиентите трябва да следят цените на продуктите, които искат да закупят, като направят сравнение на продажбите в различните магазини. Дори и предварително да проучват цените и дали реално има намаление.

За да не попаднете в клопка на нелоялни търговци пазарувайте само от онлайн магазини, които познавате или сте проучили. Не купувайте импулсивно, щом набележите желаните стоки, обиколете магазините и вижте цените им преди намаленията.