Открадната сума при грабежа в банков клон в Дупница е голяма. Става дума за 54 000 лв. в различна валута, открити в тениска на задържания в краен квартал на града, казаха на брифинг от районната прокуратура.

Оттам не уточниха дали задържаният е бивш служител на МВР, въпреки че bTV има потвърждение за това. Баща му е дългогодишен общински съветник в града.

От районната прокуратура поясниха, че има разрешително за притежание на оръжие - пистолет и две пушки. 

При направен оглед на дома му са намерени пушките, но не и пистолетът. 

Ще се поиска задържането под стража да се увеличи на 72 часа поради тежкия характер на престъплението. 

"Деяние с изключително висока степен на обществена опасност, то се отличава с една дързост, извършено е в 14 часа, в ЦГЧ на град Дупница от лице, което е било въоръжено", каза Камелия Стефанова от Районната прокуратура в Дупница.

40-годишният мъж нахлува в банков офис в центъра на града посред бял ден вчера. Касиерката обаче успява да го заключи вътре. Тогава мъжът стреля във вратата и бяга. За по-малко от два часа е заловен.

Рано сутринта днес служители на банковия офис дойдоха на работа. Всички останаха на работните си места, но клиенти не се допускаха.

Съседи на задържания мъж не вярват той да е извършителят. Йордан Бонев е бивш квартален инспектор и познава 40-годишния мъж още от раждането му.

„Доколкото знам е старши полицай в софийската полиция и е грамотно момче, учтиво момче, просто не вярвам да е извършил той. Не е възможно, не вярвам, освен Бог да е изменил мисълта си. Как така той да извърши, след като той е служител на реда, и то ръководител“, обясни Бонев.

Задържаният може да получи от 5 до 15 години затвор и отнемане на една втора от имуществото.