Болниците разкриват допълнителни легла и за деца с COVID-19. По данни на образователното министерство в момента 500 деца и ученици са с положителен тест за коронавирус.

От началото на учебната година са заразени над 4000.

С положителен тест в момента са 790 учители, близо 7500 е общият им брой досега, а 85 от педагогическите специалисти не успяха да се преборят с болестта.

Към днешна дата под карантина са над 10 000 ученици и 1250 учители. Броят им общо от септември досега е десетократно по-голям.

В страната 1418 ученици са в обучение от разстояние в електронна среда по желание на родителя или ученика.

 „За“ онлайн обучението

От  групите Science in the Crisis – Наука в кризата, Родители за безопасно образование и Учители за безопасно образование също изпратиха писма до премиера и министрите на здравеопазването и образованието.

В него настояват за въвеждането на възможно най-строги противоепидемични мерки, за да се ограничи разпространението на коронавируса.

Сред исканията им са прекратяване на присъственото обучение за всички ученици от 1. до 12. клас, както и на присъствения учебен процес в системата на висшето образование.

Настояват и за преустановяване дейността на детските градини и ясли с изключение за децата, чиито родители работят в системата на здравеопазването.

Един от авторите на писмото е Мария Матеска. От 15.09  синът й учи от вкъщи. Планират така да е до края на учебната година.”От една страна всички тези обекти не се справиха със спазване на мерките, от друга страна имаме неефективен, спрял ваксинационен процес, не знам как ще контролираме тази пандемия”, допълва тя.

„Против“ онлайн обучението

Два месеца след като децата се върнаха в градините и яслите новината за ново обучение в електронна среда разгневи част от родителите.

„За нас не е много приемливо, но всичко е до съзнание на родители. Ако смятат, че детето е болно, просто не трябва да го пускат на градина, но за децата е важно да останат в средата с възпитателите”, казва Явор, баща на две деца.

Според ръководството на 23. СУ в София минусите от онлайн обучението ще се наваксат с допълнителни консултации и повече разговори с психолози.

„Изморена е системата, защото 2 седмици учат тук, две онлайн, ние променяме седмично разписание, родителите не могат да настроят работното време с това на учениците и неминуемо се усеща умората”, допълва  Иванка Вълкова, зам.-директор на 23. средно училище "Фредерик Жолио-Кюри". В училището  родители на 10 от 900 ученици са спрели децата си от уроците в клас.