Над 1600 молби за международна закрила са получени от началото на годината до този петък от настанените в центровете за бежанци у нас. Най-много са от Сирия - 900. Следват тези от Афганистан - над 500.

31% от капацитета на центровете е запълнен.

Снимка: btvnovinite.bg

В най-големият бежанския център в Харманли, капацитет в момента е зает на 27 %. 740 е броя на чужденците, които пребивават там.

28-годишният Амин от Алжир стига до лагера в Харманли, след като е задържан в близост до границата с Турция.

Снимка: btvnovinite.bg

„Прескочих оградата. Нямаше полиция, ако бяха там, щяха да ме върнат обратно в Турция“, разказва Амин.

Лошото състояние на оградата по границата е допълнителна  причина за пробива на нелегални, призна в парламента и министърът на вътрешните работи и отчете шест пъти по-висок миграционен натиск.

Снимка: btvnovinite.bg

„Предвид опасността мигрантският натиск да се засили през следващите месеци, онези афганистански граждани, които се движат към нас, се очаква до месец да бъдат в непосредствена близост“, заяви Рашков.

А премиерът Стефан Янев заяви, че има готовност да свика и Съвета по сигурност към Министерски съвет.

„Под ръководството на Гранична полиция – личния състав, който патрулира е увеличен с 600 души към момента“, съобщи ген. Стефан Янев.

Въпреки усилията на службите, центровете за бежанци в страната постепенно се пълнят. А хора като иракчанина Джахид не са доволни от условията в Харманли.

Снимка: btvnovinite.bg

„Аз искам повече храна за хората, които са тук ,защото са гладни и се нуждаят от повече храна, защото е много малко“, казва Джахид.

„Условията, при които живеят настанените при нас отговарят на европейските стандарти за подобни центрове. Те имат право да получат храна, подслон, медицинско  обслужване“, отбелязва Галя Христова, началник отдел в РПЦ- Харманли.

Снимка: btvnovinite.bg

От управата на лагера в Харманли казват, че на бежанците са осигурени и безплатни лекарства, както и тестове за всички новопристигнали. 140 от чужденците там  са ваксинирани, а общо във всички центрове на ДАБ – 222.

За разлика от центъра в  Харманли, където до момента няма регистриран случай на болен от коронавирус чужденец, в дома в Любимец, който е към миграция на МВР и е от затворен тип, от началото на месец август до сега, регистрираните болни чужденци с COVID-19 са 27, а към този момент пет са активите случаи.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!