Хиляди невалидни винетки са платени от шофьорите през изминалата година. Над 15 хиляди са електронните стикери, купени от водачите, но оказали се неактивни.

Системата на пътната агенция е създадена така, че ако случайно сгрешите номера на колата си докато купувате винетка, после не може да се върнете, за да редактирате регистрацията. Така стикерът остава невалиден и трябва да платите отново, за да не ви глобят на пътя.

Статистиката на пътната агенция сочи, че около 0,2% от купените винетки попадат в категорията "сбъркани". Това обаче прави точно 15 хиляди и 600 стикера, за които е платено, но са невалидни. 

Михаил е един от тези, направили неволна грешка. „Беше сбъркана една буква, при което го виждам това, след няколко дни и направихме опит през АПИ, първо по телефона, след това чрез имейл по някакъв начин, ако могат да ни сменят номера, но навсякъде бяха категорични, че АПИ не носят отговорност за сгрешени данни от човека, който е написал номера”, споделя Михаил. Препоръчва в такива случаи да се прави компромис.

От пътната агенция обещават подобрение на системата през 2020 г.  
„Потребителите ще имат възможност до последно, докато не потвърдят плащането, да се връщат назад и да променят данни”, обясни Олег Асенов от АПИ.

Средствата от платени, но невалидни винетки отиват за подобряване на пътната инфраструктура, категорични са от агенцията.