От 31 декември т. г. до 16 януари 2020 г. електронна винетка ще може да се купи до седем дни преди датата на активирането ѝ, предупредиха от АПИ.

Промяната в срока за отложена покупка от 30 на 7 дни е временна и се налага заради внедряване на актуализации на електронната система за събиране на пътни такси във връзка с въвеждането на тол системата за тежкотоварните автомобили над 3,5 тона, уточниха от агенцията.

След 16 януари 2020 г. ще бъде възстановена възможността за предварително купуване на е-винетка до 30 дни преди датата на активирането ѝ, както за леките, така и за тежкотоварните автомобили.

Собствениците на камиони и автобуси с тегло над 3,5 т, които искат да се възползват от максималния 30-дневен срок за отложена покупка на месечна винетка, могат да направят това на 30 декември, тъй като за тях най-късно от 1 март 2020 г. се въвежда тол таксуването, напомниха от Пътната агенция. От 31 януари 2020 г. за тях ще бъде преустановена продажбата на месечни винетки.

След старта на тол системата за тежкотоварните автомобили също ще може да се предплаща пътна такса – чрез маршрутна карта. Тя ще може да се купи до 7 дни предварително от регистрирани потребители – регистрацията е чрез електронна поща през платформата за купуване на маршрутна карта или два дни предварително - от нерегистрирани потребители - за днешния или до 23:59 ч. на утрешния ден.