Петнайсетото издание на Международния панаир на традиционните занаяти се открива днес в етнографския музей на открито "Етър" край Габрово и ще продължи до 6 септември. Това съобщиха от музея.

В петдневния празник ще участват над 120 майстори занаятчии от България и чужбина.

Представяните предмети са ръчно изработени и са свързани с национални или местни художествени традиции. В изложението ще участват майстори от България, Република Южна Африка, Судан, Хърватия, Сърбия, Русия и Румъния.

Международната майсторска надпревара тази година е по иконопис. Участниците - зографи от България, Русия, Украйна, Румъния и Албания, ще популяризират традиционните иконографски школи с характерните за тях техники и сюжети. Победителят в надпреварата по традиция получава наградата "Сребърна хлопка" и правото на самостоятелна изложба в комплекса "Етър".

Днес е откриването и на изложбата базар "Текстилни изделия", с която се представя Марияна Георгиева от Пловдив, победител в майсторската надпревара "Тъкане на колани на кори" през 2016 г.

В изложбените зали, разположени до Билкарницата, в 13:30 ч. ще се открие изложбата "Традиционни занаяти от Иран", която, според специалистите от музея, разкрива мистериозната красота на Изтока. Експозицията съдържа произведения на традиционната иранска миниатюра и калиграфия, както и предмети на традиционните ирански занаяти "каламзани" - вид гравиране върху метал, "минакари" - вид емайлиране, както и "хатамкари" - вид инкрустация върху дърво.

За първи път тази година ще бъде обособена младежка секция, в която ще участват ученици от Националната художествена гимназия "Димитър Добрович" в Сливен, Националната художествена гимназия "Цанко Лавренов" в Пловдив и Националната гимназия по приложни изкуства "Тревненска школа". От 3 до 5 септември те ще имат възможността да представят своето творчество пред зографите, участници в майсторската надпревара.

На 2 и 3 септември в комплекс "Етър" може да се види изложението базар "Традиционни техники за украса и багрене", по време на което ще има демонстрации на боядисване с растителни багрила, украса на традиционно облекло, басмаджийство, изработване на декоративни плъсти, изделия от царевична шума, работа с гайтан и украса на родопски терлици.

От 4 до 6 септември ще бъде обособена Арт зона, където може да се види модерното приложение на стари техники за шиене, плетене, украса и багрене.

Международната научна конференция "Народните занаяти - минало, настояще и бъдеще" е на 4 и 5 септември. Участие са заявили 42 български и 7 чуждестранни специалисти от Хърватска, Румъния, Сърбия, Судан, Македония.

Панаирът на традиционните занаяти предлага музикална и танцова програма с изпълнения на Националния фолклорен ансамбъл "Българе", Фолклорния ансамбъл "Зипка" от Хърватия, Вокалната група "Авигея", Габровския фолклорен ансамбъл "Сивек", Димитър Льолев квартет и оркестър "Габрово".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!