Седем души живеят втори живот у нас след извършени от началото на годината чернодробни трансплантации във Военномедицинска академия (ВМА).

Във фоайето на болницата се намира Дървото на живота, където са изписани имената на хората, загубили живота си, но са дали втори шанс на друг, след като техните органи са били присадени. Днес дървото ще бъде запълнено с тези седем имена, разказа репортерът на bTV Кристина Газиева.

Последните данни на Изпълнителната агенция по трансплантации показва, че в момента чакащи за трансплантация са над 1100 души, като най-много нуждаещи има за бъбрек, черен дроб и сърце. 12 души пък чакат за бял дроб – тези операции засега се правят само в чужбина. 

Трансплантациите за 2017 г. до този момент са 43, като най-много са бъбречните. ВМА пък е болницата, където се извършват най-много чернодробни трансплантации.

За последните пет години у нас втори живот живеят над 670 души.

Последният щастливец е 28-годишният Ангел, на когото му беше присаден нов черен дроб преди броени дни. Сега мъжът се възстановява. Казва, че има свой ангел на небето.

„Най-много искам да благодаря на човека, който ми е предоставил този орган. Не го познавам, обаче… надявам се частица от него да живее в мен… Давам си сметка, че това е втори шанс!“, казва той.

Благодарен е и на спасителите си на земята.

„Мисля, че българите са узрели да даряват органи. Все по-малко са отказите. Смятам, че българското общество е узряло за донорството като процес, който спасява хора“, коментира проф. Никола Владов.

„За миналата година процентът на несъгласие е 26%. Това означава, че 73% от запитаните семейства са отговорили – да!“, добави д-р Марияна Симеонова.