Над 1000 проверки за спазване на противоепидемичните мерки в търговски обекти - заведения, хранителни и нехранителни магазини, са направени вчера в София, съобщиха от Столичната община.

Контролира се спазването на дистанция, отстоянието между масите и столовете и носенето на индивидуални предпазни средства - маски за персонала на заведенията и за персонала и клиентите на магазините. Вчера беше първият ден, в който заведенията възстановиха своята работа.

Екипи на СДВР и СРЗИ са проверили 136 търговски обекта и са съставили 27 акта за нарушения и 110 предупредителни протокола. Екипите на Столичния инспекторат са проверили 898 обекта в столицата и са съставили 2 акта.

През вчерашния ден СДВР са проверили и 471 карантинирани лица за спазване на карантината.

Със заповед на министъра на здравеопазването се увеличава броят на леглата за лечение на пациенти с COVID-19 в болниците на територията на София. Общинските болници разкриват 80 допълни легла.

Първа МБАЛ разкрива нови 50 легла за лечение на пациенти с COVID-19, с което леглата стават общо 121. Новите легла в Четвърта МБАЛ са 15 и стават 30, в Пета МБАЛ новоразкритите легла са 35 и стават общо 105, а във Втора МБАЛ се увеличават с 10 и стават общо 40 легла.