Над един милион ментета са заловени от митниците и патентното ведомство за 12 месеца.

Снимка: btvnovinite.bg

В топ 3 на стоките менте влизат облеклата и спортните стоки, аксесоари като чанти, портмонета и колани, както и парфюми. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Стоките ментета могат да бъдат видимо нискокачествени, така и с доста добра изработка. Съветваме потребителите първо да внимават къде пазаруват, да обръщат внимание на етикетите, защото една истинска стока е с прилежно написан етикет, с четим етикет без правописни грешки. Да внимават за качеството – дали има стърчащи конци, например лоши шевове, разпадащи се части, които не биха си позволили производителите на оригиналните стоки да допуснат”, посочва Вяра Генова от Агенция „Митници”.

Всеки има собствена стратегия как да разпознае стоката менте. Някои предпочитат да пазаруват от чужбина.

„В повечето случаи като сравня качесвото междуа българска стока, която е с чужд бранд, купена от България, и същата стока купена оттам, качеството е много по-добро там. Цената първо, второ – не всички са изработени добре, да не кажа, че повечето са зле”, разказват клиенти.

А експертите предупреждават, че не винаги цената може да ни ориентира дали купуваме оригинал.

Снимка: btvnovinite.bg

„Срещали сме артикули, които са абсолютен фалшификати, които се продават дори на по-високи цени от нормалните цени за съответната стока”, казва Давид Сукалински, заместник-председател на патентното ведомство.

Най-често фалшификатите влизат у нас от Китай и Турция.

Снимка: btvnovinite.bg

Вяра Генова от Агенция „Митници" ни показва една спирала за  мигли, „която на пръв поглед изглежда абсолютно нормално, даже има модерна за последните години четка, която добавя обем, в същото време обаче никой не знае какво се съдържа в това малко шишенце и дали не може да предизвика алергича реакция”.

Има и примери за доста добри ментета.

„Един потрфейл , който е пример за добра изработка – той би могъл да бъде продаден на доста висока цена - в тези случаи съветваме потребителите да внимават откъде пазаруват, защото това е една марка, която не се среща във всеки един магазин”, разкрива Генова.

Снимка: btvnovinite.bg

От края на миналата година сакнциите за търговците, които предлагат фалшиви стоки са завишени и достигат до 20 хиляди лева.

„Надявам се тази по-висока санкция да изиграе силно превантивна роля, която да намали фалшификатите до мининум”, казва Сукалински.

Наложените санкции на разпространители на фалшиви стоки в страната достигат 90 хиляди лева.  А ако купувате ментета целенасочено, знайте, че за тях се използва детски труд.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!