Националният център по кръводаряване работи с намалено работно време. От близо месец кръводарителите не могат да дадат кръв в почивните дни.

Това се случва за първи път, въпреки че центърът не бива да спира работа, за да не спрат и доставките до болниците.

Причината е недостиг на медицински персонал. Само в отделението по кръводаряване има липса на четирима лекари и още толкова медицински сестри. Затова и центърът не приема кръводарители в почивните дни.

Не достигат 11 лекари, търсят се и 8 специализанти. Персоналът намалял последните месеци и заради ниските заплати.

Директорът на центъра Николай Николов обясни, че за да се справят, лекарите дават повече дежурства.

Д-р Юлия Велева работи от 30 години в центъра. Признава, че през годините е имала предложения за места с по-висока заплата и отказвала.

Според дарители най-удобните дни за даване на кръв са почивните.

24 часа в денонощието е на разположение екип, който по спешност да изпрати кръв към болниците в страната. Затова към момента проблем с доставките няма.

„Организацията, която съществува и взаимоотношенията ни с Националния център са дългогодишни и много добри, заяви  доц. Димитър Буланов, зам.-директор по лечебната дейност в УМБАЛ "Александровска".

От здравното министерство съобщиха, че одит в центъра е открил нарушения.

„Може би ще взема решение и него да го пратя в прокуратурата. Имаше кризисни ситуации, в които нямаше дори сетове да се взема кръв, имаше забавени доставки”, заяви министърът на здравеопазването ген. Николай Петров.

И от центъра, и от министерството отказаха да кажат, какви са възнагражданията на медиците, но щели да работят за увеличение на заплатите.

От тази седмица националният център ще работи и в събота, а от септември ще се търси вариант да работи без прекъсване.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!