Националният борд по туризъм ще настоява да бъде запазена намалената ставка от 9% ДДС за ски услугите (лифтове), хотелите, туроператорите и ресторантите в бюджета на държавата за 2022 г. Мярката ще подпомогне бизнеса и ще стимулира туризма, посочват от Борда по туризъм.

В допълнение държавата трябва да поеме такса "смет" и половината от данък "сгради" на хотелите за една година, които в момента са непосилни за собствениците, тъй като дори обектите, които не работят, продължават да дължат данък сгради и такса смет. Хотелският бизнес е единственият, който не е подпомогнат от държавата.

„Готови сме и с други конкретни предложения, които да представим по време на предстоящото обсъждане на Закона за държавния бюджет за следващата година“, потвърди д-р Полина Карастоянова, изпълнителен директор на Националния борд по туризъм.

Зимният туризъм първи ще понесе сериозни удари от ниската ваксинация, скъпия ток и липсата на кадри. Също така се усеща острата нужда от кадри, които бягат от туризма. Хотели в зимните курорти може въобще да не отворят заради тежката ситуация, казват от Борда по туризъм.

Зимните курорти все още не могат да определят цените на лифт картите заради поскъпването на електричеството и неяснотите дали ДДС ще остане 9% и през 2022 г. В момента няма хоризонт за планиране на предстоящия сезон. Наблюдава се пълна неяснота и несигурност в сектора, допълват още от Националния борд по туризъм.

Хотелиерите в зимните курорти ще разчитат отново предимно на българските туристи. Интерес има заявен от Гърция, Турция, Северна Македония и Сърбия. Запитвания се наблюдават и от Полша. Бизнесът се надява да тръгнат чартърите от Ирландия и Великобритания.