Стотици тирове и автобуси излязоха в днес на мащабен мирен протест в София, още девет града и два гранични пункта.

Те се обявиха срещу така наречения „Закон Макрон” – това е планът за нови европейски изисквания за международните превозвачи.

Изпреварващо преди протеста премиерът Бойко Борисов имаше среднощен разговор по темата с канцлера на Германия Ангела Меркел. Обсъдил е въпроса и с други европейски лидери.

„Очаквам да намерим решение… и Макрон обеща като се прибере, канцлера Меркел се разпореди на нейните експерти, заедно с френските експерти, нашите експерти още веднъж с комисията да прегледат всеки детайл”, обяви Борисов.

„Приехме съображенията на България много сериозно. От една страна има добра социална ситуация за шофьорите, но от друга е засегнат бранша, затова ще продължим разговорите”, обяви канцлерът Меркел.

Френският президент Еманюел Макрон изрази надежда през следващите месеци да се постигне компромисно решение.

„Франция е поела ясния ангажимент за приемане на балансирано споразумение за запазване функционирането на свободния пазар, социалната защита на работниците и справедлива конкуренция”, каза Макрон.

А транспортният министър Ивайло Московски увери протестиращите, че очаква положителна развръзка: „Оптимист съм, защото те приеха до голяма степен нашите аргументи, разпоредиха се на своите съветници да започнат активна работа с нашите представители в Брюксел и да започнат да се  правят такива текстове, които са приемливи за нас”, каза на протестиращите транспортният министър.