Начало на три големи ремонта в София. Тази сутрин започна мащабна реконструкция на централната улица "Цар Иван Шишман". А това ще остави хората там без топла вода за 5 месеца.

От събота е затворено северното платно на бул. „Тодор Каблешков“ между ул. "Костенски водопад“ и бул. „България“.

Снимка: bTV

На 12 май започва работата по ул. „Николай Коперник“ в квартал „Слатина“ между бул. „Шипченски проход“ и ул. „Гео Милев“, където ще се подмени цялата подземна и надземна инфраструктура, ще се изградят нови тротоари и ново пътното платно.

Снимка: bTV

Ремонтът, който ще продължи най-дълго, е на централната улица „Цар Иван Шишман“, където от днес топлата вода спира за 5 месеца.

Работата на много от бизнеса в района ще бъда затруднена.

Снимка: bTV

„От днес до началото на октомври „Софийска вода“ и „Топлофикация София“ ще подменят техните съоръжения в пътното платно, след това ще бъдат подменени останалите инженерни мрежи по линия на Столична община, заедно с нови настилки на пътното платно и тротоарите, което ще продължи още около половин година“, обясни инж. Ангел Джогров, зам.-кмет „Обществено строителство“ към Столична община.

Той уточни, че са предприети всички възможни мерки да се използват прозрачни огради, а двата тротоара ще са проходими.

„Улицата е изключително тясна и няма как да няма затруднения“, допълни инж. Джоргов.

Лъчезар Чотев, зам.-директор на „Топлофикация София“, разясни, че при ремонта ще бъде реконструиран магистрален топлопровод, който засяга 179 абонатни станции.

Снимка: bTV

“Миналата година бе извършен частичен ремонт, при който бяха монтирани спирателни съоръжения, именно чрез тях ще бъде възможно по-бързото подаване на топла вода. Тя ще бъде пусната за 50 абонатни станции на 25 юли, а за другите 129 станции на 10 октомври“, добави той.

Чотев гарантира, че може би 10-15 г. няма да има нужда от следващи ремонтни дейности.

Снимка: bTV

„Канализацията е изградена през 1902 г., водопроводът през 1911 г., така че ремонтът им е належащ, ще ги променим в трасето от площад „Народно събрание“ до ул. “Ген. Паренсов“. Общата стойност на инвестицията е около 1 млн. лв. Ще има неудобства, като спиране на водата, но не планираме те да са по-дълги от 12 часа, като ще уведомяваме клиентите ни“, каза Петьо Велев, зам.-технически директор на направление „Управление на активи и инвестиционна програма“ в „Софийска вода“.

Началото на юни се планира да започнат и дългоочакваните ремонти на ул. “Първа българска армия“.