Елена Фичерова е подала молба за освобождаване като началник на кабинета на вътрешния министър Бойко Рашков. Това съобщиха от МВР.

Актът е мотивиран от желанието да не причинява негативи за политическия кабинет.

Министърът на вътрешните работи е удовлетворил молбата. Заповедта влиза в сила от днес.

Още с назначаването  си името на Фичерова се свърза с инициативния комитет за учредяването на партията на Васил Божков – „Българско лято“. Тя е била и в листата на партията като кандидат за депутат от същата партия, но се е оттеглила преди вота.

Елена Фичерова беше и тема в интервюто на вътрешния министър Бойко Рашков пред "Тази сутрин". Тогава той беше попитан дали е знаел, че е сред учредителите на партията на хазартния бос и отговори, че първоначално не е знаел, но след проверка е станало ясно, че няколко месеца преди изборите на 4 април тя е заличена с решение на ЦИК от листите на тази партия.

Рашков поясни и че е назначил Караиванова заради професионалните ѝ качества и я избрал сам, а не е била препоръчана.

През май от КПКОНПИ обявиха, че Елена Фичерова-Караиванова е била дисциплинарно уволнена от антикорупционната комисия заради конфликт на интереси. Това се е случило през март миналата година.

След проверки и установен конфликт на интереси е санкционирана. Дисциплинарното й уволнение през 2020 година е заради нарушения, свързани с европроект. Според комисията разпоредила допълнително плащане и на себе си, и на колегите си. 

Фичерова е обжалвала уволнението си, спечелила е на първа инстанция, а делото в момента е във Върховния административен съд.