Към картината с коронавируса у нас – рекорд за четвъртата вълна. 2360 са новите случаи у нас за последното денонощие.

Има ли опасност от затваряне на училищата в страната?

В най-голямото училище във Велико Търново  - „Емилиян Станев“ вече има две карантинирани паралелки. 

Учителят по музика Димитрина Чолова влиза в училище буквално със снаряжение. Носи дори сгъваемо демо пиано. Редува редовни с онлайн часове.

„Трябва да си донеса и зарядното за телефона, да си пусна да говоря с децата, да обяснявам какво работим, какво преговаряме и в същото време работя с целия клас. Това е доста по-трудно“, казва Димитрина.

Родителите смятат, че е по-добре децата да са в клас.

От 16 септември до днес в област Велико Търново карантинираните паралелки са 13 в 10 училища. 

Снимка: btvnovinite.bg

 

От министерството обясниха, че ръст на заразените учители и ученици има в цялата страна, но малък. Смятат и че най-труден ще бъде периодът от средата на октомври.

„Да носят маски, ако държат дистанция, ако се пазят взаимно тогава ще имаме преминаване през ниска вълна – може да е по-дълга, но няма да има сериозни проблеми с претоварване на болничната система“, коментира инж. Розалия Личева, началник на РУО-Велико Търново.

По bTV председателят на българското дружество по фармация обясни, че в момента се проучва имунизацията на деца под 12-години.

„При децата макар и рядко има усложнение, но като цяло инфекцията не е толкова тежка при тях. Тоест трябва да имаме някаква полза, за да кажем, че рисковете са приемливи и на този етап“, обясни проф. Георги Момеков.

Според него последствията от пандемията в страната ни са огромни, а една от причините е липсата на желаещи да се ваксинират.

Около 32 % пък са ваксинираните учители. Учениците са малко над 2 %.