Темата накратко:

  • България поема процеса на координация на инициативата "Три морета", която обединява 12 европейски държави, разположени между Адриатическо, Балтийско и Черно море.
  • В София очакваме лидери от Естония, Латвия, Литва, Полша, Република Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Австрия, Хърватия и Румъния.
  • Американският президент Джо Байдън ще отправи видео обръщение към участниците в срещата.
  • Акцент ще бъде финансирането на инфраструктурни проекти, като нашата страна също има конкретни предложения.
  • Специалното студио на bTV ще предложи на зрителите интересни събеседници, топанализатори и преки включвания от мястото на събитието – срещата на върха в НДК.

Проследете с нас събитието на живо (най-горе ще намерите най-новата информация):

15:50 Икономическите перспективи на „Три морета“ са по-добри от тези на Западна Европа, заяви при откриването на форума управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева при откриването на форума и разкри с какво нейната организация може да помогне на инициартивата.

15:41 "За да не бъде България втора ръка, е нужен този тип солидарност и съвместно организиране между всички държави от Централна и Източна Европа", смята бившият посланик на САЩ Елена Поптодорова.

15:40 Президентът на САЩ Джо Байдън поздрави държавния глава Румен Радев, както и министърът на икономиката Кирил Петков по време на официалното откриване на "Три морета". Той отбеляза големия потенциал за просперитет на региона и заяви, че САЩ подкрепя всички страни-участнички в инициативата.

15:30 Президентът Румен Радев произнесе слово в началото на форума. В него той призова за по-ефективна съвместна работа на държавите от "Три морета":

15:20 "Правителствата да слушат бизнеса, защото бизнесът трябва да води нещата, там има прагматизъм, а когато бизнесът ги води нещата и проектите ще са успешни“. С това пожелание към участниците в срещата на инициативата „Три морета“ се обърна изпълнителният директор на Американската търговска камара Петър Иванов, който разкри и какво ще е участието от американска страна в някои от проектите

15:10 „Тази инициатива има два компонента – единият е бизнес сътрудничество, а другият е геополитически и те търсят своя баланс“, каза бившият заместник-министър на външните работи Любомир Кючуков.

"Неслучайно когато говорим за участниците, става дума за страни от Източна Европа, които виждат сътрудничество в сферата на сигурността като свой основен мотив за участие, а тези от Централна и Южна Европа виждат възможности за развитие на инфраструктурата и допълване на европроектите", добави той.

14:55 По думите на българския еврокомисар Мария Габриел този регион - между Балтийско, Черно и Адриатическо море, благодарение на иновациите в образованието и науката, има потенциала да бъде технологичен лидер. Вижте какво още каза тя за форума "Три морета":

14:50 „Реалният принос на София към „Три морета“ се състои в две предложения на президента, които биха могли да бъдат реализирани – едното е включването на Гърция, което би било геостратегически пробив за България и проекта в неговата цялост, а другото е неговото предложение за четвърто измерение на инициативата – свързаност по оста „иновации – образование – наука“, каза политологът Слави Василев в специалното студио на bTV.

Според икономиста Владимир Сиркаров е нормално да се започне с преобладаващи инвестиции от държавите, които са част от инициативата, но без да се включи частният капитал, няма как да тези мащабни проекти да бъдат изградени и устойчиво развити.

14:47 Инициативата „Три морета“ не е конкурентна на действията на Европейския съюз, като стратегическите ѝ цели са сходни. Това коментира в студиото на bTV дипломатът и бивш зам.-министър на отбраната Симеон Николов.

По думите му разликата между Източна и Западна Европа се измерва в трилиони, а реализацията на общите проекти може да увеличи БВП на участващите държави с до 2 на сто.

Йордан Божилов от Софийския форум за сигурност коментира, че „Три морета“ е преди всичко платформа за дискусии в икономическата сфера, но въпроси като демокрацията и медийната среда имат връзка със свързаността.

14:45 „Няма опасност инициативата "Три морета" да влоши отношенията на България с Руската федерация“, заяви журналистът Валери Тодоров. Според него в проекта, който е под егидата на САЩ, има заложен американски интерес, свързан с транспорта и преноса на газ, така че ако противопоставянето между двете страни продължи, не може да бъде прогнозирано каква ще бъде реакцията на Русия в бъдеще.

14:35 Модернизацията на газохранилището в Чирен е сред проектите, за които България ще разчита на финансиране. Това би било от ползва и на други страни в региона. Вижте защо:

14:30 "Лично аз не вярвам, че тунелът под Петрохан ще се случи скоро. Това е популистко заиграване с надеждите на хората. Когато се направи скоростният път от Видин до Враца, този тунел в голяма степен се обезсмисля", коментира президентът (2011 г. - 2017 г.) Росен Плевнелиев.

Това е един от проектите, които страната ни предлага за финансиране.

14:10 „Инициативата „Три морета“ има някои дупки. Едната е, както отбеляза президентът Румен Радев в Талин, че липсва четвъртото море – Средиземно", смята икономистът Красен Станчев, а според него нашата страна не е преценила достатъчно добре проектите, които предлага в инициативата.

14:02 Тунелът под Петрохан до момента е предимно добро пожелание и повод за протести, но с помощта на инвестиционния фонд проектът може да стане реалност за няколко години.

13:45 "Радвам се, че това събитие се случва, защото смятам, че всички ние искаме България да има по-централна роля в глобалните процеси, да има своя позиция, която да се чува и да защитаваме“, каза вицепремиерът Атанас Пеканов във връзка с формата "Три морета".

13:37 Гостуващите делегации вече пристигат в НДК. Мерките за сигурност са изключително сериозни.

13:32 Mалко история - какво представлява форматът "Три морета" и какви промени предложи България в него?

13:31 Какво да очакваме от днешния ден?

13:30 Добре дошли в нашия онлайн репортаж за срещата на върха на инициативата "Три морета". Тук ще намерите най-важната информация за събитието с домакин президента Румен Радев.