Инициативата „Три морета“ обединява 12 държави членки на Европейския съюз от региона между Балтийско, Черно и Адриатическо море – Австрия, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

Държавите участнички в "Три морета" представляват почти една трета от площта на Европейския съюз, като в тези страни живеят 111 милиона европейски граждани. Те заемат 28% от територията и 22% от населението на Съюза, макар да създават само 10% от БВП. Преди кризата предизвикана от COVID-19, тези страни имаха най–висок ръст в Европа – до 3,5%, което е далеч над средния за ЕС – 2,1%.

В историческото си развитие народите от Централна и Източна Европа без Австрия имат обща страница в своето минало: Желязната завеса, която разполовява Европа и възпрепятства икономическия растеж и единството между европейските народи в продължение на половин век.

Идеята „Три морета“ води началото си от доклад на Атлантическия съвет на Съединените щати  от 2014 г., озаглавен "Завършване на Европа: от коридора север–юг към енергиен, транспортен и телекомуникационен съюз", който насочи вниманието към разликата във възможностите за инвестиции  в Централна и Източна Европа и неравенството в развитието на страните.

През 2015 г. президентите на Хърватия и Полша договориха формата, а учредяването се случва в Дубровник. Полша е домакин на втората среща на върха през 2017 г., а сред гостите беше президентът на САЩ Доналд Тръмп, който дава американска подкрепа за целите на инициативата. Следващата година стартира и съпътстващ бизнес форум, който е посетен от председателя на ЕК и се демонстрира подкрепа от Брюксел.

Снимка: bTV

Следва създаването на инвестиционен фонд, който постига напредък след срещата в Естония.

При приемането на председателството президентът на България предложи нови приоритети, като образователната и научната свързаност между нациите. Според него трябва да се гледа 30 години напред и да се инвестира в потенциала на младите хора. България предлага инициативата да се разрасне географски с Гърция и Кипър, за да не бъдем в периферията на транспортните и енергийни трасета.

Според президента Радев така по-бързо могат да се реализират българските инфраструктурни проекти - тунелът под Петрохан, магистрала "Черно море", магистралата "Виа Карпатия", която минава от Литва и ще стигне през Видин до гръцката граница, както и да се постигне енергийна диверсификация на най-добри цени.

Инициативата Три морета се подкрепя от Съединените щати особено в енергийни проекти. Те ще инвестират 1 млрд. долара, ако всички страни се включат към общия инвестиционен фонд. За България приносът е 20 млн. евро.