10 месеца след началото на войната депутатите окончателно казаха „да“ на военната помощ за Украйна. Те гласуваха да изпратим оръжие по одобрен от властта секретен списък.

Споразумението е между Министерството на отбраната на България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси.

Ратификацията на документа подкрепиха 166 народни представители, а 48 бяха "против". От "БСП за България" и от "Възраждане" призоваха да се отхвърли този договор и да не се ратифицира.

Финалният дебат да дадем или не оръжие на Украйна се насочи в друга посока. БСП настоя пълният списък да бъде разсекретен и обнародван в държавен вестник, а всяка промяна в него да се утвърждава с отделен закон от НС.

„Можете ли да ми посочите друга държава в света, в която такива въпроси се обсъждат публично в Народното събрание и по телевизията, както и списъците с оръжия да се публикуват, така че всички да ги узнаят хубавичко“, заяви от парламентарната трибуна Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

„Очевидно е, че в залата има "коалиция на войната", която ратифицира договора за предоставяне на оръжия за Украйна", заяви председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова след гласуването.

Тя призова президентът Румен Радев да наложи вето на закона за ратифициране на споразумението. Нинова отбеляза също така, че това, което е гласувано днес, намалява правомощията на Народното събрание и противоречи на Конституцията, тъй като министърът е подписал договор, че анексите към него не подлежат на ратификация в парламента.

Думата взе и служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, за да защити законопроекта и засекретяването на списъка.

„Право да декласифицира има този, който е съставил документа. Категорично не всички държави предоставят информация или ако предоставят такава, тя е частична, а не пълна", заяви Стоянов.

„Той казва неистини от трибуната на Народното събрание и въпросът е защо той е подписал договор, който най-вероятно е противоконституционен", оспори думите му Борислав Гуцанов от БСП.

Според ГЕРБ списъкът е таен по други причини. 

„Той е таен, защото ни е срам колко малко даваме. Трябва да знаете, че аз не съм чел този секретен списък, но по информация от колеги отчетната стойност на това, което ще дадем, е около 20 млн. лв. Ние миналата година сме изнесли военна продукция за 6 млрд. лв.", заяви Делян Добрев от ГЕРБ.