Общото събрание на съдиите от Върховния касационен съд и Върховния административен съд избра на втори тур Соня Янкулова за съдия в Конституционния съд. Янкулова получи подкрепата на 86 магистрати от общо 159 гласували.

До повторен избор се стигна, след като никой от четиримата кандидати, съдии във ВАС - Ваня Анчева, Йовка Дражева, Севдалина Червенкова и Соня Янкулова - не успя да събере повече от половината от гласовете на участвалите във вота магистрати. Най-много гласове на първи тур получиха Соня Янкулова и Ваня Анчева.

При балотажа Янкулова беше избрана с 86 гласа срещу 65 за съдия Анчева. След гласуването днес, тя заема мястото в Конституционния съд на Георги Ангелов. Недействителните бюлетини на втори тур са осем.

Предстои избраната за съдия в Конституционния съд Соня Янкулова да встъпи в длъжност на 15 ноември. Тогава клетва трябва да положи и бившият служебен министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов, избран за конституционен съдия с указ на президента.

Предстои също така Народното събрание да избере свой представител в Конституционния съд. Мандатът на съдия в КС е девет години.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!

БТА