Президентът Румен Радев поиска българските магистрали да са със същия стандарт на качество като в Австрия и Полша. Това се случи в края на срещата на върха от инициативата „Три морета“, на която България беше домакин.

Радев призова за по-добра координация между държавите от инициативата.

България иска да привлече към инициативата и Гърция, с която ни свързват важни енергийни и транспортни трасета. Газовият интерконектор с южната ни съседка вече е пресякъл коритото на река Марица при Димитровград и се изпълнява в определените срокове стана ясно на форума.

„Никакви програми за сближаване между Източна и Западна Европа не могат да бъдат успешни без инвестиции в образование и свързаност в областта на иновациите“, категоричен е българският президент.

Икономическият министър Кирил Петков предложи отделен фонд за иновациите в региона. Финансовият министър Асен Василев пък представи възможностите за развитие на нови компании в областта на информационните технологии, които са по-привлекателни в сравнение със Западна Европа.

Шестата среща на върха на инициативата „Три морета“ приключи с декларация на държавните ръководители на страните участнички.

Снимка: БГНЕС

Латвия е следващият председател на инициативата. На церемония в НДК президентът Радев връчи флага на инициативата на латвийския си колега Егилс Левитс.