Разпети петък е! В най-тъжния ден за християните традицията беше спазена, въпреки пандемията. През целия ден православните вярващи се стичаха към храмовете в цялата страна, където символично се извършва опело на Божия син и се изнася Христовата Света Плащаница.

Снимка: Ладислав Цветков
Християните в този ден са съпричастни със страданията на Христос, който е  разпънат на кръста. Не случайно днес е най-строгият пост за вярващите - не се пие дори и вода. Не се служи и Света Литургия. В храмовете навсякъде през деня се изнася Светата Плащаница.

Още сутринта Свещената Плащаница бе изнесена пред вярващите дошли в храма Света Неделя в столицата.

„Изобразено е тялото на Христос при полагането му в гроба и в днешния ден, ние покланяйки се, целувайки Плащаницата и опитвайки се да минем под нея, всъщност съпреживяваме съпогребването си с Христос. Това трябва да е в нашите помисли - да разберем какво означава неговата саможертва за всички нас без да иска нищо в замяна“, обясни протойерей Николай.

Християните присъстваха с различни чувства в храма, а свещениците напомнят, че в днешния ден трябва да се замислим и за изборите, които правим. На Разпети петък Христос е разпънат между двама разбойници – единият загива като такъв, но другият избира друг път:

„Поиска от Господ прошка, припозна го за Господ и се изповяда, и Христос му каза – "Истина ти казвам, днес ще бъдеш с мен в рая". Това да запомним - един бандит и друг бандит, обаче единственият човек в рая, това е разбойникът на кръста, който се е покаял“, каза протойерей Николай.

В Копривщица християните също се събраха на вечерната литургия в навечерието на 145-тата годишнина на Априлското въстание.

А мерките, свързани с пандемията, в храма днес бяха маски, засилена дезинфекция и еднопосочно движение.

Утре е Велика събота, в храм "Св. Александър Невски" патриархът няма да отслужи Великденското Богослужение. Очаква се това да направи Врачанският митрополит Григорий и в полунощ да възвести Христовото Възкресение. Това се случва за първи път, откакто дядо Неофит оглави православната ни църква. Преди две седмици той бе приет в болница за годишни прегледи.