Минималната работна заплата у нас се вдига на 850 лева. Днес депутатите одобриха на първо четена механизма, според който минималното възнаграждение трябва да бъде равно поне на половината от средното за страната за последните 12 месеца.

Скокът е със 140 лева, а всички групи в парламента бяха "за". Част от аргументите са високата инфлация и големият брой "работещи бедни". 

Според вносителите от БСП това решение на парламента ще засегне близо 600 000 работещи бедни, които едва покриват разходите си заради инфлацията. Работодателите обаче нарекоха мярката популизъм

Скокът на минималната работна заплата със 140 лева ще става с решение на Министерския съвет в края на всяка година, предложиха от БСП. Според тях тази крачка даже е закъсняла. Размерът ще се изчислява като 50% от средната заплата за страната за последната година.

Минималната работна заплата става 850 лева, решиха в НС на първо четене
Снимка: Редакторски екип

„Проблемът, който имаме – той се казва служебно правителство. През август министърът на труда и социалната политика обеща в публично изявление, че минималната работна заплата ще нарасне от 710 лева на 770 лева. След това служебният кабинет се отказа от това увеличение. На нас пада отговорността да коригираме поведението на служебния кабинет, което замрази доходите на българските граждани“, обяви председателят на БСП Корнелия Нинова.

Идеята на БСП срещна подкрепа от повечето партии:

„Най-накрая стигнахме до важните теми в българското общество. Задължително е да увеличим минималната работна заплата, защото с инфлацията, която заля цяла Европа много хора са на ръба на бедността“, посочи съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

„Над 15 години сме в Европейския съюз и все още изоставаме по този показател. Определено поддържаме този ход“, коментира Георги Георгиев от „Възраждане“.

ГЕРБ подкрепи идеята, но с определени притеснения.

„Всички ние в тази зала искаме да вдигаме заплатите. Ще го подкрепим, за да дадем този политически знак. Същевременно трябва ясно да си даваме сметка какви са финансовите възможности на държавата. Трябва ясно да имаме предвид дали увеличаването на минималната работна заплата с такава голяма стъпка няма да доведе до увеличаване на сивата икономика“, подчерта депутатът от ГЕРБ и бивш социален министър Деница Сачева.

„Лоша новина ще е за тези, които си загубят работата и за бизнеса“, заяви Лилия Недева от „Български възход“.

Законопроектът мина на първо четене без гласове против, очаква се до дни да бъде окончателно утвърден. Депутатите пък се обидиха на служебния премиер и министрите му заради поведението им спрямо парламента. И дори поискаха да бъде изслушан президентът, тъй като той назначава служебното правителство.