Правна комисия прие на първо четене закриването на спецсъда и спецпрокуратурата. Това обаче се оказва по-скоро символичен акт, тъй като до второ четене изобщо няма да се стигне в рамките на този парламент.

„Реформата е необходима и тяхното закриване е едно действие, което се налага, защото не виждаме достатъчно ефективност“, каза Андрей Михайлов от „Има такъв народ“.

„Ние считаме, че това е първата крачка към провеждане на една успешна съдебна реформа. Тези структури следва да бъдат закрити във вида, в който те съществуват“, коментира Татяна Дончева от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

„Идеята за специализация е тя да бъде в полза на обществото, а не да се счита като бухалка или няма да ползвам други термини“, допълни Радостин Василев от „Има такъв народ“.

„Очакваме г-н главния прокурор, защото аз искано щях да го попитам в момента, когато говори за независимостта на прокуратурата и съдебната власт, а си чати в същото време с PR-а на бившия премиер, дали това е елемент от тази независимост, или трябва да го разбираме по друг начин. Но за съжаление г-н Гешев днес не е сред нас, вероятно има важни срещи“, каза Атанас Славов от „Демократична България“.

Единственият закон, приет от този парламент, е бюджетът.

„Това народно събрание поне актуализира бюджета, имаме 3 актуализирани бюджета. Мисля, че не малко се прие. Имаме 16 млн. за култура, което хич не е малко. Не можем да очакваме от такъв раздробен парламент да свърши много в положението, в което работи“, посочи председателят на парламента – Ива Митева.

Според зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова, актуализацията на бюджета е важна, но и без нея служебното правителство е могло да реши проблемите на гражданите. „Парламентът не трябва да е сборище на свраки, които крякат една срещу друга“, каза Кирова.

 „Докато не усвоим новите политически реалности, в които очевидно влизаме, ще трябва да се научим да функционираме в политическа среда, в която има няколко средни партии“, посъветва Христо Иванов – съпредседател на „Демократична България“.

А според Филип Попов от БСП, този парламент е изчерпан, няма какво повече да свърши. „В рамките на конституционните правомощия на президента е да го разпусне и той го направи“, отбеляза депутатът.

А според Мая Манолова, едно от големите обещания, които формациите на протеста са дали - че ще започнат съдебната реформа, не се случило.

Последното редовно заседание на депутатите ще е в сряда.