Бившият директор на Националната агенция за приходите Мария Мургина осъди прокуратурата за 30 000 лв. за причинени морални вреди, съобщава правният сайт „Лекс Нюз“.

Причина за съдебното решение на Софийския градски съд е проточилото се 7 години дело за престъпление по служба и принуда, по което беше окончателно оправдана през 2016 г.

Обвинението за принуда беше за това, че Мургина е принуждавала бившата шефка на НАП-Силистра Милена Цолчовска да напусне поста си, като я заплашила, че в противен случай ще я уволни дисциплинарно. По време на съдебните заседания стана ясно, че според прокуратурата причина за натиска били ревизии на фирми на бившия депутат от ДПС Гюнай Сефер, с които Мургина не била съгласна.

Делото започна с общо 4 обвинения, сред които беше и такова за неистинска информация в декларация пред Сметната палата. През 2011 г. СГС я осъди на 4 години затвор за престъпление по служба и принуда, след което в продължение на години се повтаряше ситуацията, в която апелативният съд оправдава Мургина, а Върховният касационен съд отменя това решение и връща процеса отначало.

До окончателно решение се стигна, след като ВКС реши, че доказателствата са противоречиви и не предпоставят сигурен извод, че Мургина е заплашвала Цолчовска.

В резултат бившата шефка на данъчните заведе иск за 200 000 лева срещу прокуратурата за неимуществени вреди от незаконните обвинения, причинили ѝ трайни здравословни проблеми, стрес, страх от осъждане, унижение, уронване на престижа ѝ и невъзможност да работи дълго по специалността си.

Показания са дали нейната бивша секретарка и мъжът, с когото живее на съпружески начала, които разказват за „изключителния стрес“, който бившата шефка на НАП е преживяла по време на процеса.

Те цитират и изказване на бившия зам.-градски прокурор на София Роман Василев, който след повдигането на обвиненията на Мургина през 2009 г. казал, че всички свързани с нея служители на НАП, „трябва да имат страха на прокуратурата, защото тя ще стигне до всеки от тях“. Тогава тя „изпаднала в състояние на пълно отчаяние, гледала често в една точка и започнала деградация на физическото ѝ състояние“.

Решението на СГС може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.