Атаката срещу мен бе атака срещу системата и нейната ефективност в момента, в който аз я управлявах. Станах жертва на политически, икономически и лични интереси, защото, когато човек си върши работата принципно, той не е удобен за определен кръг от хора, надяващи се на дивиденти чрез извършване на нередности. Така бившият шеф на НАП Мария Мургина коментира пред bTV вчерашното решение на Апелативния съд да я оправдае по четирите обвинения за длъжностни престъпления, като отмени наложената й по-рано присъда от 4 години затвор.

В първото си телевизионно интервю след години мълчание, Мургина отрече категорично информациите по медиите от 2009 година, че в 7 дирекции на приходната агенция е имало чадъри над фирми, близки до хора от Тройната коалиция и до самата нея. Бившият шеф на данъчните отхвърли и обвинението, че е помогнала на десетки бизнесмени, сред които енергийният магнат Христо Ковачки, да ощетят бюджета с около 1 млрд. лева от укрити данъци.

„Колкото по-големи са сумите, които се коментират, толкова по-лесно би било за съда да докаже дали това е така. 4 млрд. лева беше ДДС, който се събираше от НАП за 1 година. Няма как при тези показатели да се източи 1 млрд. от тях”, каза Мария Мургина и цитира друга статистика – положителна за страната по време на управлението й на НАП.

„През 2008 година по информация на ЕС България беше трета по ефективност по събираемост на данъците си, сега е последна. Беше пета по събираемост на ДДС, сега може би е пак послена. Тези цифри говорят сами по себе си – по мое време имаше ред, имаше обективност, имаше реална работа. Това се доказва от приходите. Кризата се почувства у нас от март 2008 г., но през цялата 2008 г. не намаляха приходите към хазната”, подчерта оневинената дама.

Мургина изтъкна още, че като човек, работил в данъчната система на страната цели 12 години – при управлението на СДС, БСП и НДСВ, няма как да е имала ярка политическа подкрепа. Въпреки това тя успяла да стартира „най-голямата реформа в публичната администрация на България”.

Снимка: Архив
Снимка: btvnovinite.bg

Висшият данъчен експерт, който в момента работи като консултант, внесе яснота и по още едно от обвиненията срещу нея, по които обаче още миналата година Софийски градски съд я намери за невинна. Става въпрос за съмнението, че Мургина е отговорна за грешно прихващане на данъчни задължения на бившия собственик на "Кремиковци" Валентин Захариев, като по този начин на него са били „опростени” 11,5 млн. лева.

„Никой не може в държавата да опрощава данъци. Ситуацията беше такава, че той дължеше пари на НАП. В същото време обаче и НАП му дължеше огромна сума. Вместо да му я върнем, ние погасихме негов дълг към държавата. И това се оказа добър ход, иначе сега можеше да се окажем в редиците на кредиторите на Захариев, които чакат той да се издължи”, обясни Мария Мургина.

Тя сподели още, че семейството й е било подложено на строги проверки от страна на всевъзможни институции, след като нападките срещу нея започнали през 2008 г. „Стартираха всички възможни одити и проверки – Сметна палата, данъчна администрация... Бяха инспектирани мъжът ми, синът ми, снаха ми... След всички проверки, няма констатирани нарушения”, увери Мургина и уточни, че няма укрит имот в Созопол – луксозната къща, която посещавала там, била на фирма на мъжа, с когото живее.

„Имам едно жилище, което строихме 10 години с бившия ми съпруг. Имам второ жилище със сегашния ми мъж. Имам и трето жилище, което съм купила с банков кредит и в момента отдавам под наем – това е”.

Бившият директор на НАП не се ангажира с прогноза за изхода от евентуално обжалване на оправдателната й присъда пред Върховния касационен съд.

Оправдаването на Мария Мургина е третото подобно решение на апелативния съд по трето знаково дело за месец. Първо магистратите отмениха условната присъда на енергийния бос Христо Ковачки по делото за неплатени данъци. След това за невинен бе обявен и бившият шеф на столичната Топлофикация Валентин Димитров - Вальо Топлото, който първоначално получи присъда от 14 години затвор.