Ученици от столични гимназии ще представят България на олимпийските игри по роботика. През 2017 г. във Вашингтон българският отбор се представи успешно на първите олимпийски игри по роботика в конкуренция със 175 нации.

Сега петимата ни олимпийци доусъвършенстват своя робот, който ще трябва да изпълнява сложни задачи.

Рада Джонева работи по програмирането на 15-килограмовата машина. „За да се конструира един робот и да се програмира, се изисква доста креативност, критично мислене, и, разбира се, работа в екип”, обясни тя.

Темата на тазгодишната олимпиада е енергията. Роботите ще я събират под формата на специални кубчета, а учениците ще направляват техните действия.

„Tези кубчета са като гориво, като горивни клетки, и трябва да се слагат на различни места, например в топлоелектрическа централа, в язовир или нещо такова”, каза Пепи Генов. 

Роботът, който събере най-много енергия чрез кубчетата – горивни клетки, ще донесе и победата на своите конструктори.

„Важно е да имаме такъв отбор по роботика, защото учениците успяват сами да намерят решение на проблем, който е зададен. Тези проблеми са много близки до проблемите, които има в реалния свят, в индустриите, в програмирането”, посочи Михаил Кирилов, ментор на отбора по роботика. 

Учениците заминават за Мексико в неделя.