„Чувството на отговорност е плашещо, но в същото време дава сила. Ако има проблем, просто го решаваш“ - това най-накратко е мисията, с която са се заели създателите на „Природен“, приложение за отбелязване на замърсени участъци на територията на България.

С помощта на „мисии“ и предизвикателства потребителите могат да организират почистващи групи с обща цел – опазване на природата.

 

Снимка: Природен

Зад приложението стоят седем младежи, които, въпреки различните си занимания и посоки на развитие, са обединени от любовта към родината и ясно са осъзнали, че промяната настъпва бързо, когато имаш съмишленици и нестихваща енергия.

Снимка: Природен

Идеята се ражда през миналото лято, когато посещават парк „Въртопо“ в София и се натъкват на замърсена с отпадъци река. Забелязвайки подобна гледка на толкова отдалечено място, създателите осъзнават, че имат нужда от инструмент, с който повече хора да разбират за такива „скрити“ замърсявания, да ги отбелязват, да се организират и да ги почистват.

„Природен“ – интерактивна карта за „стари“ проблеми и „млади“ решения

Младите ентусиасти разработват приложението в продължение на четири месеца и го пускат в началото на май, за по-малко от месец то вече се използва от около 1000 души.

„Направихме приложението възможно най-лесно за използване. Като видиш замърсен участък, кофи за рециклиране, контейнери за дрехи или за стари батерии, дарителски пунктове и вандализирани паметници, да можеш да ги отбележиш на интерактивната карта, това отнема по-малко от минута“, обясни пред bTV екипът на „Природен“.

Снимка: Природен

Целта им е не просто да се изчистят замърсените участъци, а да въведат в българския манталитет и култура по-голямо желание и инстинкт за опазване на природата, защото според тях за съжаление не тези, които чистят, са виновниците за грозната гледка.

Най-жадуваният им блян е колкото се може по-голяма част от обществото да е отговорна към околната среда и да промени начина си на мислене.

Снимка: Природен

„Забелязали сме, че други екологични организации представят проблема със замърсяването като нещо много страшно, което ще ни избие някой ден. Не ни харесва този негативен подход, затова поехме в радикално различна посока и разбрахме, че с награди за добро дело има много висок шанс за успехи“, категорични са те.

Снимка: Природен

За да бъдат възнаградени за свършената работа, потребителите получават различни трофеи, които са оригинални и създадени от екипа.

Хайде на лов за отпадъци!

„Идентифицирахме два типа замърсяване – първият са единичните боклуци, никой не ги забелязва, те са едни малки подли същества, които се крият и стават част от околната среда, а другия са купчината от боклуци, които също са много опасни, защото тя кара хората да си кажат: „Е, тук всички хвърлят, значи и аз мога“, това е страшно опасно“, разказва екипът.

Снимка: Природен

Затова решават да представят нещата от приключенска гледна точка, като любима компютърна игра, в която боклуците са „малки, подли същества, а ние сме техни ловци“.

Само за месец десетки доброволци събират тонове отпадъци.

Снимка: Природен

„Когато чистиш толкова много боклуци, имаш време да си помислиш как се е стигнало дотук и първият ти инстинкт е да обвиниш някой друг, но всъщност всички ние сме виновни. Като едно силно общество, трябва да бъдем отговорни, да не бягаме от проблема, а да го погледнем и да помислим интелигентно как да го решим“, категорични са те.

За да бъдат сигурни, че съдържанието, което се публикува на картата отговаря на действителността, са създали своята двустепенна система за модерация. Първоначално всеки сигнал минава през административния панел, където се оценява според набор от специално подбрани критерии, които осигуряват неговата достоверност. Ако се одобри, се появява на картата и е достъпен за всички потребители.

Снимка: Природен

А сега, накъде?

Екипът планира да развие социалната страна на приложението, като в бъдеще потребителите ще имат възможност да добавят приятели, да общуват в чатове, да създават отбори, както и сами да организират мисии и да ги изпълняват.

„Друга наша цел е това да не е само софийска битка, а на цяла България. Получаваме сигнали от цялата страна, надяваме се проектът да разрасне“, добавят те.

Снимка: Природен

От „Природен“ смятат, че едно от най-големите екологични предизвикателства пред България е да научим хората да събират разделно и да намалим на използването на пластмасата, защото много малко видове от нея може да се рециклира.

Зад „Природен“ стоят Мила Байлова, Павел Беляев, Катерина Великова, Ласкар Гаджев, Валентин Гецов, Илиян Ангелов и Кристофър Христов.