В Европарламента в Брюксел беше изслушана Мария Габриел - българският кандидат за еврокомисар. Ресорът, който Габриел защитавa, е „Дигитална икономика и дигитално общество”.

След 8 години в Европейския парламент тя беше изправена пред досегашните си колеги от две парламентарни комисии, които преценяват дали е способна и компетентна да бъде еврокомисар, предаде  кореспондентът на bTV Десислава Минчева.

В началото на своето изложение Габриел говори на български език. Тя изрази надежда, че заедно с евродепутатите ще очертаят допълнителни идеи и заедно ще допринесат за изпълнението на задачата на Европейската комисия за пълно използване на възможностите на цифровите технологии в общ интерес. 

„Надявам се днес да проведем конструктивен дебат как заедно можем да дадем още по-голям тласък на цифровия единен пазар за една конкурентна и приобщаваща Европа, за реални ползи за европейските граждани, за общи обединяващи каузи”, каза Габриел.

Мария Габриел говори 15 минути, след което следваха 25 въпроса, на които тя отговори на български, английски и френски език.

Изслушването продължи три часа. Първите реакции на досегашните й колеги са, че тя е била много добре подготвена. "Всички бяха много позитивно настроени към представянето на Мария Габриел. Към нея нямаше недоброжелателни въпроси", коментира кореспондентът на bTV Десислава Минчева.

Във видимо добро настроение Мария Габриел приемаше поздравления след края на изслушването.

Утре координаторите на двете комисии ще обявяват решението си, финалното гласуване е на пленарната сесия през юли.